Vrijdag en zaterdag kan je in zaal Fort in Itegem de unieke Fort-verzameling van Leo De Ceuster (67) uit Itegem gaan bekijken. Itegem en de Fort-voedingswaren vormen een rijk stukje Itegemse geschiedenis. De Fort-producten waren jarenlang prominent aanwezig in de kruidenierszaken maar verdwenen even snel als de kruideniers. Van het grote gamma voedingsproducten bleef enkel de Fort-koffie nog over. Die wordt wel niet meer in Itegem gebrand maar bij Beyers Koffie. Jarenlang was er uit elke familie in Itegem wel iemand die bij NV Fort werkte.

Karel Govaerts

Fort werd opgericht in 1928 door Karel Govaerts die zijn assortiment zuivelproducten met andere voedingsmiddelen uitbreidde. Hij bedacht het eigen merk Fort Producten. Op het hoogtepunt van Fort Producten brachten de wagentjes van Fort de producten naar circa 1.600 kruidenierszaken over gans België. Karel Govaerts werd nog burgemeester van Itegem. In 1987 kwam de firma in Duitse handen terecht en in 2006 nam Beyers Koffie het bedrijf over. De koffiebranderij werd in 2008 stilgelegd.

Filmpje

Vrijdag en zaterdag kan je in zaal Fort het grootste deel van de 120 verpakkingen in het bezit van Leo De Ceuster bewonderen. Ook een deel van de albums en een film uit de jaren 60 worden er getoond naast tientallen foto's. De film toont de werking van de koffiebranderij, het verpakken van bv. pudding tot de levering aan de kruideniers.

Je kan de tentoonstelling in zaal Fort aan het Sint-Guibertusplein 5 in het centrum van Itegem bekijken op vrijdag en zaterdag tussen 10 en 18u. Een aanrader want stukje nostalgie!